Emrah Demiralp, "Güzel Kadın" isimli yeni single çalışmasını anlatıyor.
Emrah Demiralp’i Tanıyabilir Miyiz?
14 yaşında gitarla tanışarak müziğe başladım. Ardından davul çalmaya başladım ve uzun yıllar çeşitli gruplarda ve sanatçılara sahnede ve stüdyoda eşlik ettim. Bir yandan söz yazmak ilkokul yıllarında başlayan bir meraktı. Sonraki yıllarda beste yapmak ve bunları kaydederken basit aranjeler yapıp demolar oluşturmakla uğraşmak, bestecilik ve aranjörlük yolunda ilk adımlar oldu. Halen bestecilik ve aranjörlük çalışmalarım profesyonel olarak devam ediyor. Son yıllarda kendi bestelerimi söylemeye başladım ve bu da benim için yeni bir şey. Yaptığım akustik performans videolarımın ardından “Güzel Kadın” isimli teklim çıktı, bugünlerde onun heyecanını yaşıyoruz. Güzel Kadın İsimli Yeni Single Çalışmanız Nasıl Oluştu?
Sözü ve müziği Turgut Raviş’e ait bir şarkı “Güzel Kadın”. Turgut benim çocukluk arkadaşım ve yaptığımız besteleri birbirimize dinletip fikirlerimizi paylaşıyoruz. Şarkıyı kendi grupları “Raviş” ile 2015 yılında yayınladılar. Turgut bir gün “Güzel Kadın”ın sesime yakışacağını düşündüğünü söyledi. Diğer sanatçılara beste veren biri olarak başkasının bestesini söylemek aklımda yoktu, ama şarkı o kadar güzel ki söylemek istedim. Şarkı beni içine aldı, bazı şarkılar böyledir, “Güzel Kadın” da büyük bi şarkı, yıllar geçse de kalacak insanların dilinde diye düşünüyorum.
Video Klip Hikayesini Anlatır Mısınız?
Yönetmenimiz Utku Çılgın, görüntü yönetmeni Alter Güven, makyajımızda Cansu Çılgın ve güzel bir ekibimiz var. Modelimiz de Polina Chepurnova. Kadıköy’de yazın son günlerinde çektiğimiz ferah bir klip, samimi bir klip oldu. Kadıköy’ün ve Moda’nın dokusu şarkının ruhu ile uyumlu oldu.
Emrah Demiralp ‘in Hedefleri Neler?
Ben genelde makul ve mütevazı olan bir insanımdır. Küçük mutlulukların, hayata dair paylaşımların paradan, ünden, şöhretten daha değerli olduğunu düşünüyorum. Müzik yapmak ve bunu paylaşmak beni mutlu ediyor. Hedefim beste, aranje, performans olarak müzik hayatıma devam etmek ve insanlara bunu ulaştırmak.
Yakın Zamanda Sahne Var Mı?
Şu an Türkiye’nin birçok ilinde görüştüğümüz konser ve performans salonları var. Bunlar netleştikçe sosyal medya hesaplarımdan duyuracağız.
Sahnede Nasıl Bir Repertuar Dinleyici ile Buluşuyor?
Performanslarımızda kendi şarkılarım, sanatçı arkadaşlarıma verdiğim şarkılarım ve büyük ustaların eserlerine yer veriyoruz. Zeki Müren de çalıyoruz, Aşık Veysel de. Bu topraklarda çok değerli türküler çok değerli eserler var, ve bunlar bize kalan miraslar. Ben de dilim döndüğünce yorumlamaya çalışıyorum.
İrem Derici’ye Verdiğiniz “Tek Tabanca “ İsimli Şarkının Hikayesini Anlatır Mısınız? Nasıl oluştu?
Tek Tabanca bir sene kadar yarım olarak durdu. Yaptığım nakaratlar içime sinmiyordu. Bestelerde de böyle bir şey var, bazen bitmiyor, içinize sinmiyor. Bir gün stüdyoda şarkıyı mırıldanırken, elimde kalem, şarkıyı söyleyerek yazmaya başladım, sanki biri bana fısıldıyor gibi birden aradığım bölüm çıkıverdi. Ve böylelikle şarkı son haline bürünmüş oldu. Sonrasında Mustafa Ceceli çok güzel bir düzenleme yaptı. Ve İrem Derici yorumuyla şarkıya ruhunu kattı ve çok kıymetli bir çalışma ortaya çıkmış oldu.
Müzik Sektörü Sizce Nasıl ilerliyor?Yeni Çıkan Albüm veya Single Çalışmaları Nasıl Buluyorsunuz?
Müzik biraz daha özgürleşti diye düşünüyorum. Sosyal medyanın ve dijital platformlara ulaşmanın kolaylaşması, üreten insanların daha özgür ve istikrarlı çalışmalar yapabilmesini sağladı. Radyo ve televizyonun önemi hala çok büyük. Ama bu mecralarda hiç duyulmayan isimler konser salonlarını doldurabiliyor. Aslında bazı şeyler değişiyor, bazı şeyler de hiç değişmiyor. Bunu anlayıp buna ayak uydurmak gerekiyor sanırım. Yeni çıkan işleri samimi buluyorum. Tarz gözetmeksizin söylüyorum bunu. Benim de severek dinlediğim ve takip ettiğim birçok yeni isim var. Kısa sürede kendilerini kabul ettirdiler ve gelecek için umut vaat ediyorlar müzik adına.
Popüler Kültür Sizce Ne Demek?
Günümüzdeki adı ile trend olmak. Bazen iyi işler bazen de kötü işler popüler olabiliyor. “Ne kadar tıklanmış” ya da “en çok tıklanan” gibi rakamsal verilerin konuşulduğu ve bu rakamların içeriğin önüne geçmesi bence “popüler kültür” kavramını açıklar. Yoksa sanatın, benim kulvarım dan örnekle müziğin, üreten ve dinleyici arasında yarattığı alışveriş duygudur ve duygu rakamsal bir kavram değildir.
Yakın Zamanda Favori Olarak Dinlediğiniz Şarkı Var Mı? En son Aldığınız Albüm Var Mı?
Bugünlerde Melike Şahin’in “Kara Orman” şarkısına takmış durumdayım. En son aldığım albüm “Kalben-Sonsuza Kadar”. Müziğin mutfağında da bulunan biri olarak albümlerde kim ne yapmış, nerede kaydedilmiş, şarkı sözleri gibi bilgiler benim için çok önemli. Dijital olarak indirsem de gidip albümü, elle tutulur o materyali, emekleri görüp dinlemek vazgeçilmezim.
Sizden Sizin Seçtiğiniz Top 5 Listesi İstesek Hazırladığınız Top 5 Listenizi Bizimle Paylaşır Mısınız?
1-Melike Şahin - Kara Orman
2-Kalben - Kalp Hanım
3-Yaprak Çamlıca - Bir Yerlerde
4-LP- Lost on You
5-Duman - Yalan
Müziğin Mutfağında Üreten Olmak Mı Zor Yoksa Albüm Veya Single Çıkaran Sanatçı Olmak Mı?
İkisinin de zorlukları var. Ama sahnede olmak, insanlarla kurulan diyalog, efor ve kondisyon gerektiren performanslar yapabilme açısından daha farklı yetenekler gerektiriyor. Tabii stüdyoda ya da yapım aşamasında fikir bulmak ve bunu prodüksiyona uyarlamak da ayrı bir yetenek. Başta dediğim gibi ikisinin de zor ve keyifli tarafları mevcut. Ben iki tarafı da çok seviyorum ve keyif alıyorum.
Yaptığınız Şarkıların Türü Nedir?
Aslında artık herkes hibrit müzik yapıyor. İçinde rock tınılar olurken gayet arabesk tatlar da gelebiliyor. Ya da alt yapısı çok elektronik bir şarkı üzerinde bambaşka bir tarzla harmanlanabiliyor. Benim müziğimde daha akustik enstrümanlar seçiyorum. Şu an albüm çalışmasındayız. Değişik tatta soundlar kullansak ta, yine pop-rock ve alternatif tarafta, bir tarz kaygısı gözetmeyen bir çizgide kalmak istiyorum.
Röportaj Editörü:Funda Alkan